Föld Órája Lekapcsoló bulira hív a WWF

A WWF Magyarország szombat este ingyenes koncerttel, és hatalmas bulival ünnepli mindazokat, akik az elmúlt hetekben Magyarországon is csatlakoztak a világ legnagyobb önkéntes akciójához, a Föld Órájához. Az események helyszíne idén a Bálna Budapest, az est sztárfellépője a Mary Popkids lesz.

Március 28-án, helyi idő szerint 20.30 és 21.30 között érkezik el a jelképes lekapcsolás, amikor a világ számos nagyvárosához hasonlóan Budapest legismertebb turista látványosságai is elsötétülnek egy órára, az éghajlatváltozás elleni küzdelem legnagyobb, globális akciójához való csatlakozás jeléül. A sötétség 60 perce azonban nemcsak egy óráról szól. A Föld Órája lényege, hogy mindannyian tegyünk a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért. Az ökológiai lábnyomunk csökkentése mindannyiunk feladata, egyéni, vállalati, kormányzati szinten egyaránt.
Szombat este azonban az ünneplés kap helyet!

Tovább...

 

Fenntartható működés, zöld jogalkotás

Március 28-án a világ számos nagyvárosa, közintézménye, vállalata és otthona elsötétül egy órára, hogy szimbolikusan kiálljon az éghajlatváltozás elleni harc fontossága mellett. A Föld Órája idén is a tettekről szól, a vállalásokat és a cselekvést ünnepli. A munka már megkezdődött, most bemutatjuk, hogyan.

A világ nem egészen két hét múlva sötétségbe borul egy órára, azonban az éghajlatváltozás elleni küzdelem itt nem áll meg, sőt. Amikor kilenc éve Sydneyből útjára indult a mozgalom, a szervezőknek csupán annyi célja volt, hogy a díszkivilágítások lekapcsolásával figyelmeztessenek a hétköznapi energiapazarlás éghajlatváltozásban betöltött szerepére és arra, hogy csupán egy gombnyomás kell ahhoz, hogy változtassunk a szokásainkon és ezzel Fotó: Matthew Hensbyidőt adjunk magunknak.

Tovább...

 

Föld Órája: Te mit teszel idén?

Elérkezett a Föld Órája! Regisztrálj a foldoraja.hu weboldalon, és mondd el, Te mit teszel a bolygóért! Településeddel is csatlakozz a kezdeményezéshez, és szálljatok versenybe a WWF Föld Órája Fővárosa címért!

Idén kilencedik alkalommal söpör végig a világon a Föld Órája. Március 28-án, helyi idő szerint 20:30-kor történik majd a jelképes lámpaoltás, amelyhez 2009 óta Magyarország is csatlakozik. Állj közénk magánemberként, és akár munkahelyeddel, helyi önkormányzatoddal is! Fogjunk össze, és változtassunk együtt az éghajlatváltozáson!

Tudj meg mindent kezdeményezésről! Kattints a foldoraja.hu-ra, és regisztrálj!

Mi köze a Föld Órájának a vízibivalyokhoz? Tudd meg itt!

 

Indul a Föld Órája Fővárosa kihívás

A WWF Magyarország meghirdeti a Föld Órája Magyarország kihívásához kapcsolódó Nagy Zöldítési Akcióját. Március 21-én, egy héttel a Föld Órája előtt, Magyarország települései versengenek majd a Föld Órája Fővárosa címért. Elérkezett a cselekvés ideje: mutassuk meg, hogy változtathatunk az éghajlatváltozáson!

A WWF Magyarország idén negyedszer szólítja ringbe a települési önkormányzatokat, hogy induljanak a WWF Föld Órája Fővárosa címért és Nyíregyháza, Szigetszentmiklós és Pusztaszabolcs után közülük kerüljön ki az idei nyertes.

Tovább...

Részletes kiírás településeknek

 

Csatlakozz a Föld Órájához, és vedd ki a részed az éghajlatváltozás elleni küzdelemből!

Elindult a visszaszámlálás: két hét múlva sötétbe borulnak a világ nagyvárosai, hogy az éghajlatváltozás elleni cselekvésre hívják fel a figyelmet. Te is tehetsz azért, hogy a jövő nemzedékek számára is elérhetőek legyenek a jelen erőforrásai. De ennek érdekében cselekednünk kell!


A WWF Magyarország a Föld Órája alkalmából a következő csatlakozási lehetőségekre szeretné felhívni  a figyelmedet:


1.    Csatlakozz! - Regisztrálj magánszemélyként a foldoraja.hu oldalon
2.    Terjeszd! - Töltsd le a kreatív anyagainkat és terjeszd őket. Használd a social mediára optimalizált cover fotókat és image fotókat! (innen letölthető)
3.    Cselekedj! - Gyere el Március 21.én a Miénk itt a Park!, nagy városzöldítési akciójára és vedd ki a részed Budapest egyik legszebb közparkjának a tavaszi nagytakarításából!
4.    Ennél többet is vállalnál? - alakíts egy egyetemi csapatot (min. 10-15 fővel), válasszatok egy helyszínt a városban, amire szerintetek méginkább ráférne egy zöldítő ráncfelvarrás, és mozduljatok rá! Március 21-e és Március 27-e között a FŐKERT koordinácója mellett szabad a pálya! Legyen a Ti egyetemetek a legzöldebb! (helyszín és időpont egyeztetésért keressétek a FŐKERT munkatársát Erdélyi Krisztinát +36203597402; erdelyi.krisztina@fokert.hu)
5.    Adakozz! - a Föld Óráján a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszatarján számára összesen tíz vizibivalyt szeretnénk venni, hogy folytathassuk a megkezdett fenntartható területgazdálkodási munkát. (http://adomany.wwf.hu/tamogatas/tiszatarjan)
6.    Ünnepelj velünk! Gyere el a központi Lekapcsoló Bulinkra, ahol 2015. Március 28-án 19:00-tól Neked zenél majd a sztárfellépőnk, 20:30-kor pedig együtt kapcsoljuk le Budapest fényeit! (részletek később a honlapon!)

Tarts velünk! Kapcsolj le, és véltoztass a klímaváltozáson!

 

Bivalymozzarella és Föld Órája
 

"Mi vagyunk az első generáció, amely a saját bőrén érzi a klímaváltozás hatását és az utolsó, aki még tehet ellene." (Barack Obama)

Idén kilencedik alkalommal söpör végig a világon a Föld Órája! Március 28-án, helyi idő szerint 20:30-kor történik majd a jelképes lámpaoltás, amelyhez 2009 óta minden évben Budapest is csatlakozik számos más hazai település kíséretében.


A WWF által útjára indított Föld Órája kezdeményezésnek idén minden eddiginél nagyobb tétje van.

Az éghajlatváltozás hatásai világszerte érezhetőek, ugyanakkor látnunk kell, hogy a sarkvidéki jegesmedvék élőhelyének drámai szűkülése, vagy az ausztráliai Nagy-korallzátony élővilágának fenyegetettsége mellett a hazai természet sincs biztonságban. A végeláthatatlan Hortobágy, a hegyvidéki tölgy- és bükkerdeink, vagy a Dráva páratlan ártéri tájai végleg átalakulhatnak gazdag és ritka élővilágukkal, egyedülálló értékeinkkel együtt.

Tovább...

 

 

Harcsa Veronika a klímaváltozásról

Egyik kedvenc énekesnőnkkel, a 2014-es Föld Órája buli fellépőjével, a klímaváltozás fenyegetéséről, a szemléletformálás fontosságáról, és az emberiség „felnőttségének” kérdéséről beszélgettünk az idei évi lekapcsoló rendezvényünkre készülve.

Az interjúért kattints!


 

Változtass az éghajlatváltozáson!

A WWF idén 8. alkalommal szervezi meg a világ legnagyobb civil önkéntes akcióját, a WWF Föld Óráját, amikor arra kérjük a csatlakozókat, hogy március utolsó szombatján 1 órára kapcsolják le a világítást otthonukban.

 Változtass az éghajlatváltozáson!

Vedd észre, hogy természeti értékeink elvesznek,
ha Te nem teszel értük!

Regisztrálj a főoldalon, és kapcsolj le Te is március 28-án 20 óra 30 perckor.

 

Mire hívjuk fel ezzel a figyelmet?

Az emberiség igényei jócskán meghaladják Földünk eltartóképességét, ugyanis közel 40 éve több erőforrást használunk fel, mint amennyit a bolygó biztosítani tud. Jelenleg 1,5 Földre lenne szükségünk, és ha nem változtatunk, 2050-re már két bolygó sem lesz elég a világnépesség szükségleteinek kielégítésére. Magyarország fogyasztása 30%-kal több, mint amennyi erőforrás hazánkban rendelkezésünkre áll. Éppen ezért mostantól nem megy nélküled, ha meg akarjuk állítani a túlfogyasztás és az éghajlatváltozás negatív folyamatát!

A WWF ezekre a problémákra hívja fel a figyelmet a világ legnagyobb civil önkéntes akciójával, a WWF Föld Órájával. Idén a WWF Magyarország energiatakarékosságra és az életmód újragondolására buzdít.

 

Te fenntartható módon élsz?

Vizsgáld meg saját fogyasztásod és ökológiai lábnyomod!

Ha már a tudatos fogyasztók táborát erősíted, vagy ha szeretnél változtatni az életmódodon, kapcsold le Te is a fényeket otthonodban március 28-án 20 óra 30 perckor egy órára! Mostantól nem megy nélküled, ugyanis ütött a Föld Órája!


Mutass példát, és hívd fel a figyelmet a fenntarthatóságra!

Csatlakozz te is a globális kezdeményezéshez, és regisztrálj a weboldalon!

 

Ökológiai lábnyom csökkentés a Földért – de hogyan?

Életmódod változtatásával nem csupán ökológiai lábnyomodat, hanem költségeidet is csökkentheted. Mindenféle beruházás nélkül is könnyedén 5-15%-kal csökkentheted energiafogyasztásodat.

Ökológiai lábnyomunk csökkentésének egyik legfontosabb pillére, ha odafigyelünk az energiatakarékosságra. Lényeges a házak, lakások megfelelő szigetelése, ugyanis a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50%-a is eltávozhat. A fűtésre is fokozottan kell figyelni. Ha csak 1 fokkal lejjebb vesszük a hőmérsékletet, a fűtés számla akár egytizedével is csökkenhet, a háztartás pedig akár évente 300kg CO2-t is megtakaríthat. Egy érdekes takarékossági tipp, ha hőtükröket helyezünk a radiátorok mögé, ezzel ugyanis akár 5-10%-kal is csökkenhet a gázszámlánk.

Egyszerű, sokszor ismételt, de még mindig nem mindenki által betartott szabály, hogy célszerű a villanyt azonnal lekapcsolni azokban a szobákban, ahonnan távozunk. Így az izzók élettartama hosszabb lesz, és ezt a pénztárcánk is meghálálja. Megéri energiatakarékos égőket használni, már egy ilyen izzó is akár 400 kg CO2 kibocsátás csökkenést eredményezhet élettartama alatt. Elektromos készülékeinket ne hagyjuk készenléti funkcióban! A televízió például stand by állapotban fogyasztja el energia felvétele 40%-át. A mosó- és mosogatógépeket töltsük meg teljesen és csak ekkor indítsuk el! Ne állítsuk túl hidegre hűtőnk és fagyasztónk hőmérsékletét! A hűtőnek 2-5 ºC, míg a fagyasztónak -15 ºC az ideális. Erre tényleg érdemes odafigyelni, a háztartásokban ugyanis a legnagyobb fogyasztók a fűtő- és fagyasztógépek, ezt követik a mosógépek, majd az irodatechnikai gépek, a sort pedig a világítás és egyéb kisebb elektronikus berendezések zárják.  Kevesen tudják, hogy átlagosan összes energiafogyasztásunk 31%-át fordítjuk a gépkocsira. Sokat takaríthatunk meg, illetve a környezetet is kíméljük, ha gyalogolunk, kerékpározunk vagy használjuk a tömegközlekedést!

Komoly civilizációs probléma napjainkban a túlfogyasztás, ami szintén növeli az egyén ökológiai lábnyomát. Tanácsos törekedni arra, hogy olyan terméket válasszunk, amelynek csomagolása újrahasznosítható, illetve olyan kozmetikumokat használni, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. Ezek a termékek lemosás után a vízbe kerülve sem okoznak környezetkárosítást. Vásárlásaink során ne kérjünk műanyag vagy papírzacskót sem, ezzel is kíméljük a környezetet. A túlfogyasztást megakadályozhatjuk azzal is, ha szezonális terméket választunk, melyet a közelben termeltek. Legjobb a piacon, a termelőktől vásárolni.

Tanácsos mérsékelni a húsfogyasztást is. 1kg marhahús előállításához átlagosan 15500 liter vízre van szükség, ami természetesen függ az állattartás módszerétől, illetve az adott éghajlattól. A baromfihús esetében ez a szám 3900 liter. Természetvédelmi szempontból a helyi tenyésztésű, minél természetesebb körülmények között nevelkedett állatok fogyasztása a legelőnyösebb, ilyen például az őshonos szürkemarha.

Fontos, hogy az egyén szintjén egyre többen cselekedjünk, de elengedhetetlen az is, hogy a nagyvállalatok felismerjék szerepüket és felelősségüket, és folyamatos fejlesztésekkel csökkentsék a környezetre gyakorolt hatásukat. A WWF Föld Órája akció főtámogatói is komoly energiát fektetnek működésük során abba, hogy egyre kevesebb terhet jelentsenek bolygónknak.

 

 

Töltsd le a WWF Föld Órája 2015 plakátot!
 

TÖLTSD LE!

Nézd meg, hogy a világ más tájain mit tesznek az emberek a Föld Órájáért és a fenntarható jövőért!

Earth Hour

Kapcsolódj! Föld Órája online